onsdag 9. november 2011

The Spunky Coconuts blåbærpai med mandelbunn

Mmmm! Denne paien er god og proppet med antioksidanter fra blåbær og fiber og sunne fettsyrer fra mandelmelet og kokosmelet. Det er ikke mye søtning i denne paien, bortsett fra eplesausen (jeg brukte eplemos, men det er mindre sukker i det enn i annet syltetøy. Er du skikkelig flink, lager du eplesausen selv), honning (jeg brukte agavesirup, men yaconsirup kan også brukes) og kokossukkeret i paifyllet 
Jeg brukte egenprodusert mandelmel siden jeg lager mandelmelk nesten hver dag. Spunky Coconut har mange flotte og fristende oppskrifter.

Paibunn: (lag gjerne dobbel porsjon deig hvis du ikke har liten paiform. Du trenger ikke dobbel porsjon fyll)
3 ss malte linfrø eller chiafrø
0,5 dl applesauce eller eplemos
1 ss eplesidereddik
1 ss honning
8 dråper vaniljestevia
0.5 dl kokosolje eller druekjerneolje
2,5 dl mandelmel
1,25 dl kokosmel
1 ts natron
1 ts bakepulver


Ha linfrø, eplemos, eplesideredddik, honning og kokosolje i bakebollen. Bland dette sammen.
Ha så i mandelmel, kokosmel, natron og bakepulver mens kjøkkenmaskinen går. Bland til deigen samler seg til en ball, eller klapp den sammen hvis den ikke gjør det. La deigen evt hvile litt i kjøleskapet.
Kjevle deigen ut slik Spunky Coconut viser det på videosnutten, eller trykk deigen ut i en smurt og mandelmelstrødd form. Jeg brukte en pose på hånden for å få klemt deigen godt ut rundt i formen og opp langs kantene. Da slapp jeg å bli klissete på hendene.
Stekes ved 180 grader i 12-14 minutter.
I mellomtiden begynner du med fyllet:


5 kopper (litt over 10 dl) frosne blåbær
0,5 dl kokossukker
10 dråper vaniljestevia
2 ts agarpulver (fås i innvandrerbutikker eller på iHerb. Følg linken:-) )
2 ss arrowrot (fås i helsekostbutikker og  på iHerb)


Ha blåbær, kokossukker og vaniljestevia i en kjele. Kok opp og la putre på svak varme i 10 minutter. Ikke rør for mye rundt i kjelen. Blåbærene skal være så hele som mulig. Pass bare på å ikke ha for sterk varme.
Etter 10 minutter helles blåbærene over i en sil og skal renne av seg.
Hell laken fra blåbærene over i kjelen igjen og kok på svak varme i 10 minutter til. Rør inn agarpulveret de siste kokeminuttene. Ta kjelen av varmen og visp inn arrowroten. Har du ikke arrowrot kan tapioka også brukes.
Tilsett blåbærene i sirupen. Fyll dette i paiskallet og stek paien videre i 7 minutter ved 180 grader.
Avkjøl og server romsteperert med feks kokosfløten du finner i denne oppskriften 



6 kommentarer:

  1. Å, den så skikkelig god ut- og morsomt at du laget det nå, for jeg tenkte faktisk på det i går at jeg hadde lyst til å lage blåbærpai, men manglet en sunn oppskrift. Og vips her var den!:) Supert, takk skal du ha!:)

    SvarSlett
  2. Åhhh, denne så virkelig frisk og god ut. Digger bær i kaker/paier t :-D

    SvarSlett
  3. Jeg lager så mye mandelmelk, så det er fint at jeg finner oppskrifter som er så gode :-)

    SvarSlett
  4. Hei! Lurte litt på hva agar gjør? om det er mulig å erstatte det med noe annet? Den fristet veldig.. :-)

    SvarSlett
  5. Agar er et gelédannende pulver utvinnet fra rødalger. Det er et alternativ til gelatin for vegetarianere. Kanskje du kan bruke gelatinpulver istedet?

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)