tirsdag 18. oktober 2011

Osso buco av svinekoteletter med gremolata


Har du sett  på brødrene Price på NRK? Det er de morsomme danske kokkebrødrene som uhøytidelig lager så mye lekker mat. Denne gangen lagde de osso buco.
Det lages vanligvis av kalveskank, men det hadde ikke jeg. Jeg tenkte jeg kunne prøve å lage det med koteletter. Jeg har ikke smakt tradisjonell osso buco, men det skal være så mørt kjøtt at det smelter på tunga. Den lange koketiden gjør at hvilket som helst seigt kjøttstykke blir mørt som varm kniv gjennom smør (eller hvordan ordtaket går ;-))
Gremolata er krydderblanding av hvitløk, persille og sitronskall som serveres til osso bucoen.
Her ca oppskrift:

2 løk, finhakket
2-3 gulrøtter, delt i små terninger
1 perillerot i små terninger
1 sellerirot i små terninger
1/2-1 hvitløk, finhakket
3-4 ss tomatpuré
2 bokser tomater i biter
3 dl hvitvin eller eplejuice. Har du ikke det, kan du bruke 1-2 ss eplesidereddik, litt sukker/sukrin/xylitol og vann
Buljong eller kraft av okse nok til å dekke kjøttstykkene, men ikke mer.
Koteletter, nakke eller svinekoteletter. Nakkekoteletter blir nok saftigst. Eller hvis du får tak i: kalveskank i skiver.
Glutenfritt mel, salt og pepper
Olivenolje


Bland sammen mel, salt og pepper i en dyp tallerken. Legg i ett og ett kjøttstykke og vend dem i blandingen. Stekes raskt i olje (macadamia/oliven/rapsolje) på middels varme for å brune dem. Sett til side etter hvert som de er  ferdig. 
Surr grønnsakene litt i oljen i en stor gryte. Ha oppi tomatpuré og la den surre litt for å få ut bitterstoffene. Hell i tomatboksene og hvitvin og legg i kjøttet. La det være litt grønnsaker i bunnen og over kjøttet. Hell på buljong til det dekker kjøttet. OBS! Pass på at buljongen er melkefri og glutenfri.
La det hele syde på svak varme i 2-3 timer, til kjøttet er smeltende mørt.
Serveres med ris kokt med litt safran (safran glemte jeg) og gremolataen i en skål ved siden av slik at alle kan servere seg med det selv. Anbefales, gremolata gav en ekstra piff til retten. :-)


Gremolata: 
Persille, finhakket
Hvitløk, finhakket
Skallet av 1 sitron, helst økologisk. Har du ikke det, vask den grundig.
Bland sammen og ha evt litt olivenolje på. 


Du kan gjerne lage en ekstra stor porsjon. Dette er Italias fårikål! Den blir minst like god, hvis ikke bedre dagen etter.
Bon appetitt!




2 kommentarer:

  1. Det er kjempegodt og enkelt. Maten passer seg selv. Neste gang vil jeg prøve med lammekjøtt. Sikkert MINST like godt. :-)

    SvarSlett

Jeg blir glad for alle kommentarer, både ris og ros :)

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.